Mijn 'preferred weapon of choice' is van het eigenzinnige merk Surly uit de US. Surly maakt no-nonsense fietsen die je kunt kopen als frame of als volledig afgemonteerde fiets. De nadruk ligt bij Surly op bruikbaarheid en (relatief) laag houden van kosten. Niet op gewicht, niet op aerodynamica, nee: op bruikbaarheid.
Toen ik de Long Haul Trucker (die bijna overal om begrijpelijke redenen LHT wordt genoemd) voor het eerst zag was ik direct verkocht. De combinatie van racefiets-achtig voorkomen en bruikbaarheid als een reisfiets sprak me erg aan. Ik weet nog goed dat ik een foto van een klassiek opgebouwde LHT zag en dacht: "wow, dat wordt 'm". De LHT is van staal (Chroom-molybdeen als je het exact wilt weten) en heeft extra montagepunten voor onder andere bagagedragers of rekjes. Voor en achter uiteraard.
Waarom in hemelsnaam een stalen fiets? Die zijn toch loodzwaar? Ach; ja en nee. Ik ben zelf ook geen vedergewicht en vraag me af of een lichte fiets nog steeds veel waarde heeft op het moment dat hij vol hangt met bagage. En hoewel ik het nooit hoop mee te maken kun je staal nog lassen en carbon, aluminium of titanium niet. Ach, vast belangrijk als je de Niger-delta oversteekt, voor mij in de stad wat minder :-)
Hetzelfde valt te zeggen voor de wielmaat: neem je hier 26" of 28". In Nederland rijden we massaal op 28". In de rest van de wereld schijnbaar massaal op 26". Als je het doet, doet het dan goed. Je maakt nou eenmaal een reisfiets of niet. 26"!
Het zou een Surly worden.
Een blauwe, want die smoelt zo mooi met een hongingbruin Brooks zadel. Niet dus. Surly blijkt de kleuren per jaar te wisselen, en blauw is zó 2011... Onder het mom van nooit geschoten is altijd mis contact opgenomen met Toby van Fallon bikes in Lisserbroek en gevraagd of hij een complete, blauwe LHT kon leveren. Hij meldde me direct dat het waarschijnlijk verstandiger zou zijn om een frame te kopen en dat zelf op te bouwen met losse componenten. De prijs kwaliteit verhouding daarvan zou nog wel eens positiever kunnen uitvallen (ik kan inmiddels vertellen dat zowel de prijs áls de kwaliteit beiden wat hoger zijn uitgevallen, maar daar later meer over). Toby meldde me terug dat blauw niet meer leverbaar was. Jammer!
Ik moest nu kiezen tussen zwart en groen. Die keuze was snel gemaakt: zwart. En ik had inmiddels besloten dat het een frame zou worden. Aanvankelijk had ik daar nogal mijn bedenkingen bij: ik heb niet het juiste gereedschap om een crank te plaatsen of om het balhoofd te ruimen. De binnenkant van het balhoofd wordt keurig mee gepoedercoat in de fabriek, en heeft dus een wat minder grote diameter dan het balhoofdlager dat er in moet. Uiteraard kom je met een hamer en wat fantasie een heel eind, maar dat moesten we ditmaal maar niet proberen. Toen Toby me aanbood om te helpen bij het installeren van de crank en het balhoofdlager heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb bij Toby het frame besteld en bij verschillende webwinkels de onderdelen.
Na het nodige research heb ik voor mijzelf een lijstje met 'must haves' voor op de fiets opgesteld. Als je dan toch iets bouwt, doe het dan gelijk goed. De originele 'complete' LHT is namelijk helemaal niet zo compleet:
De (niet zo) complete Surly LHT |
Als goed kijkt dan zie je dat er nog wel het een en ander mist als je bedenkt dat het een fiets is die ik in het Nederlandse landschap wil gebruiken:
- spatborden
- een (naaf) dynamo
- verlichting
- bagagedrager(s)
Allemaal zaken waardoor mijn LHT toch wat duurder uitviel dan begroot. Maar dat is begrijpelijk; het zijn immers extra onderdelen. En dan is er nog de kwestie 'Brooks zadel'. Los van dat het er fantastisch uitziet zou het ook fantastisch fietsen. Inmiddels gaat het wel, maar de eerste 600 kilomter waren geen onverdeeld genoegen. Bezint dus eer ge begint en hou enige inrijtijd aan.
Spatborden
De spatborden op mijn fiets zijn zwarte SKS Chromoplastics P55. Het zijn aluminium spatborden met een plastic coating. Lichtgewicht en schijnen te passen op de meeste (zo niet alle) fietsen. Ondanks -tig ophangpunten op de LHT was het toch echt een gevecht om ze netjes gemonteerd te krijgen. Blijkbaar is 26" niet overal 26". Wat bleek: de roestvrijstalen beugels moesten worden ingekort om het zaakje een beetje netjes op de plaats te krijgen. Uiteraard blonk de handleiding uit in het weglaten van informatie. Het kostte me een uurtje of drie om alles goed gemonteerd te krijgen. Maar ik kan niet anders dan concluderen dat het erg goed past (optisch als mechanisch) en dat ik na een paar honder kilomter nog geen rammeltje heb gehoord. Al met al, ondanks de moeizame montage een aanrader. Ik koos voor de P55 (26" x 55mm) omdat ik 1.75" (48mm) banden gemonteerd heb.
(Naaf) dynamo
Al van kinds af aan heb ik een grondige hekel aan de vertragende werking van een banddynamo. Daar heb ik inmiddels geen last meer van. Als dynamo nam ik een SON28 naafdynamo. Deze zijn wat duurder dan de gebruikelijke Shimano naafdynao's die je vaak gemonteerd zit, maar deze schijnen onovertroffen te zijn als het gaat om energieverlies bij ingeschakeld licht. Daar komt bij dat ze ruim voldoende energie opwekken om randapparatuur zoals telefoons of navigatiesystemen op te laden. Verder is het een knap staaltje van Duitse gründlichkeit en daar heb ik altijd al een zwak voor gehad.
Het nadeel van zo'n naaf is dat het zonder spaken en velg nogal beroerd fietst. Daar hebben ze bij Meilenweit in Duitsland een prima oplossing voor: als je daar een SON28, spaken en velgen-combinatie bestelt wordt de zaak gratis voor je in elkaar gezet. Uit praktische overwegingen heb ik bij Meilenweit ook mijn achterwiel besteld: ook dit is een naaf, spaken en velgcombinatie. De achternaaf is een Shimano XT naaf, zowel de voor- als achtervelg zijn van het merk Rigida, type Sputnik. Op een 26" velg passen buitenbanden met een maat van 32 tot 54mm.
Verlichting
Wat moet je met een überdynamo zonder verllichting? Juist. Ook hier heb ik iets moois gescoord: Een Busch & Müller Lumotec IQ Cyo T Senso. Bent u er nog? Kort samengevat: 's avonds een enorme puist licht, en overdag goed zichtbaar door de 4 ingebouwde leds. Het mooie aan die ledjes is dat ze een minuut of vijf na stilstand nog steeds licht geven. Zo ben je stilstaand voor het stoplicht nog steeds goed zichtbaar. Het ding heeft -hoe verzinnen ze het- een daglichtsensor zodat overdag de vier leds branden terwijl de hoofdverlichting gedimd is. 's Avonds gaan alle registers open en komt straalt de lamp op volle sterkte.
Achterop zit een Busch & Müller Toplight Line plus. Eveneens voorzien van led en een accu waardoor de lamp na stilstand nog aan blijft. Achterop vind ik dat eigenlijk zinniger dan voorop; aankomend verkeer zie je meestal eerder dan verkeer dat van achteren komt. Anders als vroeger sluit je het achterlicht niet aan op de dynamo, maar op de 'uitgang' van de koplamp. Had nog wel een uitdaging, want het achterlicht heeft twee 8mm boutjes op 50mm afstand van elkaar, en het Surly bagagerek dat ik achterop heb gemonteerd heeft maar één schroefgat in het midden. Hiervoor heb ik een adapterplaatje gemaakt zodat het allemaal toch op elkaar past.
Bagagedrager(s)
Rechts zie je de bagagedragers die ik heb gemonteerd. Het zijn Surly 'Nice' racks die in
principe op elke fiets te monteren zijn en natuurlijk op Surly's in het bijzonder ;) Ze zijn niet bepaald lichtgewicht, maar net als de rest van de fiets redelijk onverwoestbaar. Elk van de racks kan 35 kg aan last dragen. Altijd handig als je nog eens een oven of wasmachine op je fiets moet vervoeren. De montage van de achterdrager was heel eenvoudig; de voordrager had wat meer voeten in aarde. De driehoekige beugels die je rechts ziet moeten worden uitgevuld. Surly levert (hulde!!) een hele bak aan roestvrij stalen ringen, plaatjes en bouten mee, zodat op elke fiets wel een passende montage te verzinnen is. Helaas is Surly niet zo verstandig om op voorhand te vertellen hoeveel je een en ander moet uitvullen als je een Surly rek op een Surly fiets wil monteren. Gemiste kans als je het mij vraagt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten